Extrusion Fusion

Extrusie processen, je hebt ze in verschillende industrieën. Het is een oude technologie die ook in de wereld van voeding op verschillende manieren wordt gebruikt. Zo werd de eerste extruder voor food in 1870 ontwikkeld voor het maken van worsten. Wij houden ons ook bezig met de extrusie, maar dan met de extrusie van snoep. En dan voornamelijk met het ingrediënten deel dat zorgt voor de interessante structuur mogelijkheden. In ons Tech lab staat onze eigen extruder (voor degene die het interessant vinden, het is een vorm extruder die aan kan worden gesloten op een kook systeem).

Professoren met de witte jas

Onze collega’s van R&D zijn extrusie experts, zij weten precies welke ingrediënten zorgen voor welke bite en beleving en welke ingrediënten perfect lopen op de lijn. Als de witten jassen worden aangetrokken in ons Tech lab, dan weten we dat er geëxperimenteerd wordt. Er wordt aan de knoppen gedraaid, gekeken naar hoe het product de extruder uitkomt, er wordt geproefd en onderling overlegd. En uiteindelijk is er een hele reeks aan nieuwe concepten.

Extrusie conservatief? Echt niet!

Dat experimenteren zorgt er voor dat we inmiddels veel hebben geleerd over snoepextrusie. Het mooie is dat we er achter zijn gekomen dat het conservatieve extrusie proces, eigenlijk helemaal niet conservatief is. Het extrusie proces is juist heel geschikt voor vooruitstrevende ideeën. Zo hebben wij met onze BasIQs Extrusion Blend een structuur gevende blend ontwikkeld die een perfecte drager kan zijn voor allerlei innovatieve ideeën.

Van duurzamer snoep tot minder calorieën

Zo zorgt onze blend in combinatie met het extrusie proces er voor dat we reststromen uit andere industrieën perfect kunnen gebruiken in het snoepdeeg van een extrusie snoepje. Denk aan upcycled zoete aardappel poeder, afkomstig van zoete aardappels die anders weg gegooid zouden worden. Wij vinden het een interessante gedachtegang dat snoep een drager van duurzaamheid kan zijn. Maar ook andere ideeën zijn mogelijk. Zo kunnen we heel makkelijk glutenvrij, plantaardig en suiker gereduceerd snoep ontwikkelen. Ook het toevoegen van gezondheid bevorderende ingrediënten in de suikerpasta hebben we uitgeprobeerd. Omdat de temperatuur van de suikerpasta tijdens het extrusie proces tot maximaal 70˚C komt, blijven veel van deze gezonde toevoegingen overeind gedurende het proces. Door al dit experimenteren weten we inmiddels ook veel over het efficiënt produceren van extrusie snoep. Denk dan aan het verkorte van het proces en het produceren op lagere temperaturen, waardoor je als producent veel energie bespaart. Heel handig.

Klaar voor de start…

Omdat we weten dat niet ieder proces en niet ieders wens hetzelfde is, hebben we de blend zo gebouwd dat deze klantspecifiek gemaakt kan worden. We vinden het heel belangrijk dat een product past bij uw wensen en processen en dat kan alleen als deze gepersonaliseerd is. Dus als u interesse heeft in dit proces of onze BasIQs Extrusion Blend, weet dan dat ons gepassioneerde R&D team klaar staat om (samen met u) te gaan testen in ons Tech Center.

 

Contact

Stel gerust je vraag! Neem contact met ons op via onderstaande button.

© 2024 Ruitenberg BasIQs B.V. | Grafisch ontwerp Develp B.V. | Technische realisatie Sieronline B.V.