Bezig zijn met duurzaamheid, hoe dan?
Duurzaamheid, maatschappelijk verantwoord ondernemen (MVO), toekomst bestendig zijn. Je hoort het mensen vaak zeggen: ‘Dat is toch iets van de laatste tijd?’
Tijd voor verandering
Nope, dat is het niet. Al heel lang zijn mensen bezig om meer in balans te komen met de natuur in onze wereld. Tienduizend jaar geleden als jagers en verzamelaars hadden we een heel duurzaam leven, omdat er simpelweg geen ander optie was. En nu, is de conclusie hetzelfde. Er is simpelweg geen andere optie dan duurzaam gaan leven. We hebben als mensheid van alles uitgevonden, wat natuurlijk heel gaaf is. We zijn steeds verder van de natuur af gaan staan en de connectie is verwaterd. Tijd om dit weer op te pakken, om weer onderdeel te worden van de natuur. Wij, als mensen, zijn net zo goed dieren die gebruik maken van de natuur. Zoals David Attenborough zegt in ‘A life on our planet’: In this world a species can only thrive, when everything around it thrives too.
Tijd om in de spiegel te kijken
Het is dus tijd, de hoogste tijd, om na te gaan welke gevolgen onze acties hebben wanneer we bijvoorbeeld aan het werk zijn. Tijd om in de spiegel te kijken, ook voor ons als Ruitenberg BasIQs. Schaden we het milieu wanneer wij zaken doen met een zoethoutleverancier die we al jaren kennen?
Wanneer je kijkt naar de oogst methode dan niet, de zoethout wortels worden met lichte tractoren uit de grond gehaald. Er blijven altijd wel wortels in de grond zitten en deze zorgen voor de volgende oogst over 3 tot 5 jaar. Nieuwe aanplant van de wortel is niet nodig wanneer er op de juiste manier geoogst wordt. Er zijn geen bemesting en pesticides nodig om de plant goed te laten groeien. Wat wel nodig is, is af en toe wat water. Nu is het zo dat water in het Midden-Oosten schaars is en dit dus een punt van aandacht kan zijn.
Tijd om een verschil te maken
Ook op andere gebieden kijken we naar hoe we onszelf kunnen verbeteren. Zo zijn we in onze BREEAM gecertificeerde fabriek aan het kijken hoe de processen nog efficiënter kunnen.
Een ander belangrijk project waar we mee bezig zijn, is om te zorgen dat duurzamer werken onderdeel wordt van de gewone werkzaamheden. Hoe dan?
Een van de manieren waarop we dit doen is, om ons team om de zoveel tijd in contact te brengen met duurzaamheid. Zo hebben we een people, planet, profit quiz georganiseerd, waarbij de winnaar een duurzaam boodschappenpakket kreeg. Op deze manier hebben we teambuilding en MVO gecombineerd met elkaar.
Een andere manier om duurzaamheid onderdeel te laten worden van de dagelijkse gang van zaken is het opsplitsen van de verantwoordelijkheid. In kleine teampjes werken collega’s samen aan een groot of klein duurzaamheidsproject.
Tijd om verantwoordelijkheid te nemen
En ja, zelfs de collega’s die in eerste instantie niet bezig waren met duurzaamheid, komen nu met opmerkingen: ‘Maar waarom halen we die grondstof daar vandaan? Kunnen we het niet dichterbij huis halen, scheelt weer CO2 uitstoot.’
We zijn als team lekker bezig, soms in babystapjes, soms met grotere stappen, maar we zijn bezig met duurzaamheid en we boeken vooruitgang.
Tijd om onszelf te redden
Mocht je dit onderwerp nog aanvoelen als een ‘ver van je bed show’, lees dan nog even deze quote van David Attenborough: It’s not about saving our planet, it’s about saving ourselves. We’ve come this far, because we are the smartest creators that ever lived, but to continue we require more than intelligence, we require wisdom.